Nieuws

De laatste berichten

21 september 2020 - Workshop klassiek & belting

In een eerder bericht vertelden we jullie al dat we Young Frakenstein hebben uitgesteld naar volgend jaar. Uiteindelijk blijkt een alternatief programma aanbieden in oktober, ook niet haalbaar. Maar we zitten niet stil. De komende tijd gaan we groeien binnen Con Brio. Zowel in grootte als in de disciplines zang en spel.

De afgelopen twee dinsdagen zijn we onder leiding van zangprofs Rein Kolpa (bekend van o.a. Sound of Music, 3 Musketiers en Les Misérables) en David van den Tempel (bekend van o.a. Adèle Conny Jasperina – de Grote Drie en Haal het doek maar op) van VocalCoreTM aan de slag gegaan met zang.

Klassiek zingen als een kerstman
We begonnen de eerste workshops met een korte introductie en uitleg over de methode VocalCore die Rein heeft ontwikkeld. Met deze methode leer je eerst je zanginstrument begrijpen: je snapt de onderlinge samenwerkingsverbanden en begrijpt hoe je ze inzet. Pas daarna kun je daadwerkelijke nummers gaan zingen.
Het begin van de workshop was daarom technisch en richtte zich op klassieke zang. Wanneer gebruik je de dunne stembanden en wanneer de dikke? Zing je met het strottenhoofd omhoog of omlaag? Dat strottenhoofd kun je namelijk naar beneden brengen als je zingt als kerstman. Vervolgens hebben we deze techniek ingezet bij het zingen van Ave Maria.

Zingen als een hooligan of smurf
Dat leerden we in de tweede workshop belting. Bij belting zing je hoog vanuit je roepstem, vandaar dat Rein en David ons een hooligan lieten nadoen. Om meer scherpte in het geluid te brengen, kregen we ook wat uitleg over het gebruik van twang. Bij deze zangtechniek kantel je je strottenklepje naar achteren, waardoor je klinkt als een smurf of een gemene heks, vertelden David en Rein.
Daarnaast leerden we tijdens de workshop om zowel met als zonder druk te zingen. Bij belting is dat laatste enorm belangrijk voor meer volume . We ontspanden onze stembanden dus flink tijdens de oefeningen.

Als uitsmijter mooie solo’s
Aan het einde van beide leerzame workshops, zongen een aantal leden nog een solonummer uit o.a. Frozen, Joe, Heathers, Les Misérables en Dear Evan Hansen. David en Rein gaven hierbij handige tips. Zo leerden ze ons over de jodeltechniek, waarbij je snel schakelt tussen een lage en hoge noot. De feedback en uitleg was enorm waardevol.

Wat deze workshops ons nu al geleerd hebben zijn de mogelijkheden die we hebben met onze stem. We hebben meer vertrouwen in ons eigen geluid. Nu kijken we met smacht uit naar de volgende workshop!

Terug naar nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte

Op de hoogte van onze voorstellingen en andere activiteiten!
Schrijf u dan in en wij laten maximaal 6 keer per jaar van ons horen!

Onze sponsors